fiilis-alasivu.jpg
 
 

Image

Suomen Traumatologiyhdistys on tuonut Suomeen kurssin, joka on räätälöity eurooppalaisen trauma team- standardin mukaiseksi. Kurssi kulkee nimellä European Trauma Course (ETC) ja ensimmäinen kotimainen kurssi pidettiin Hyvinkäällä 2.-4.11.2011.

Kurssilla käydään läpi traumapotilaan alkuvaiheen hoidon kannalta tärkeät lääketieteelliset seikat, mutta yhtä tärkeässä osassa on trauma team -toiminnan ja moniammatillisen tiimin toiminnan harjoittelu. Kurssi on 2,5 päivän mittainen hands-on-kurssi, jonka aikana koulutettavat hoitavat 28 monivammapotilastilannetta traumatiiminä. Kurssin läpäiseminen vaatii kurssin lopussa järjestettävän traumajohtaja- testin läpäisemisen. Jatkossa kurssista olisi tarkoitus saada muodostumaan kotimainen monivammapotilaan alkuvaiheen hoidon koulutuksen standardi (kuten ATLS), joka tulisi olla käytynä kaikilta traumapotilaita hoitavilta lääkäreiltä. (www.traumasurgery.fi)

Kenelle?

Kurssi soveltuu kaikille monivammapotilaan hoitoon osallistuville lääkäreille (etenkin kaikkien kirurgian erikoisalojen, anestesian ja tehohoidon, neurokirurgian, lastenkirurgian erikoistuville ja erikoislääkäreille). Ensimmäisellä kurssilla oli koulutettavia ortopedialta, anestesiologialta, neurokirurgialta, lastenkirurgialta.

Hoitajana kurssille?

ETC sopii kokeneille hoitajille, jotka toimivat työssään traumatiimissä tai traumapotilaiden parissa ensihoidossa. Jokaisella kurssilla on kaksi paikkaa hoitajille, jotka suorittavat kurssin kokonaisuudessaan, kuten lääkäritkin. Hoitajat voivat osallistua kurssille myös aktiivisen tiiminjäsenen roolissa. Aktiiviset tiiminjäsenet eivät suorita traumajohtaja-testiä kurssin lopussa, jolloin kurssi kestää 2 päivää. Kurssin aikana aktiiviset tiiminjäsenet toimivat avustavina traumatiimin jäseninä. Aktiiviset tiiminjäsenet pääsevät osallistumaan kaikkiin samoihin workshoppeihin kuin kurssin varsinaiset osallistujat. Kurssin hinta aktiivisille tiiminjäsenille on 310€.

ETC -kurssia järjestetään nyt kolmesti vuodessa; Vierumäellä keväällä, syyskuussa Rovaniemellä ja marraskuussa Kuopiossa. Haku kursseille ympäri vuoden. sari.vuorinen@hus.fiImage

Image